zaterdag 6 februari 2016

De mening van de ander

Een voorbeeld. Je loopt in de stad, ziet een prachtig, felrood, jurkje. Natuurlijk trek je hem uit het rek en ren je zo snel als je kunt naar de paskamer (of: je loopt rustig naar de paskamer ;)). Wanneer je hem aan hebt en in de spiegel kijkt is hij nog veel mooier dan je al dacht. Maar dan opeens komt de mening van de ander in je hoofd op. Natuurlijk zijn er nog zo'n 100 andere voorbeelden te bedenken waarbij de mening van de ander opeens om de hoek komt kijken. Bovendien, de mening van de ander hoeft geen probleem te zijn, je mag er best over nadenken hoe anderen iets zouden vinden. Sterker nog, in sommige situaties is dit van groot belang voor o.a. je veiligheid (denk aan: zouden anderen op dit moment alleen over straat gaan in het donker..?). De vraag is echter: hoe reageren wij op de mening van de ander en weerhoudt deze mening ons van dingen die we eigenlijk wel zouden willen?

Je kunt hier op twee manieren mee omgaan: je kunt de mening van de ander negeren, je kunt de mening van de ander volledig geloven.  Heel leerzaam kan echter zijn om eens rustig na te gaan wat voor effect de mening van de ander heeft op jou gedrag en daarbij ook: wil je dat de ander dit effect op jou heeft?

Wat was je aan het doen op het moment dat de mening van de ander om de hoek kwam kijken? Je was een jurkje aan het passen en je vond hem prachtig. Dit is zo'n moment dat je kunt nagaan wat de mening van de ander daar nou eigenlijk mee te maken heeft. Kijk eens naar jezelf in plaats van naar de ander. Je kunt besluiten om het jurkje niet te kopen, want wat als anderen hem niet mooi vinden? Als je dit doet, wordt jij daar dan gelukkig van? De andere optie is  natuurlijk hup uit die jurk, naar de kassa, zo snel mogelijk naar huis en lekker pronken in je nieuwe jurkje: de optie die je veel gelukkiger maakt!

Nou wil ik absoluut niet zeggen dat ik bij alles 'schijt' heb aan wat anderen denken. Sterker nog, als er iemand veel bezig is met de mening van de ander ben ik het wel. Toch hoop ik dat ik hiermee iemand heb geinspireerd die zich de volgende keer niet laat tegenhouden door de mening van de ander, maar zich laat voortbewegen door zijn eigen, en de meest belangrijke, mening.

Liefs,
Susan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten