dinsdag 16 februari 2016

Sportspiration: benen

In de afgelopen tijd heb ik al twee keer eerder een sportspiration artikel geschreven. Vandaag gaan we het hebben over het trainen van je benen. Als je nou meer wil weten over het trainen van je buik, klik dan hier, wil je meer weten over het trainen van je rug, klik dan hier. Maar goed, vandaag gaat het dus over het trainen van je benen.

1. De squat 
Deze oefening is (denk ik) voor de meeste wel bekend, maar daarom niet minder effectief. Ik heb het natuurlijk over de squat. Wat je moet doen. Zet je voeten uit elkaar op heupbreedte en verdeel je gewicht over beide voeten. Vervolgens zak je door je knieën, maar wel zo dat het lijkt alsof je op een stoel gaat zitten. Dit om er voor te zorgen dat je niet met je knieën voorbij je tenen gaat. De bedoeling is dan ook dat je onderbenen een verticaal vlak vormen en je echt met je billen zakt. Alsof je op een stoel zit dus. Om het moeilijker te maken kun je je handen in je nek leggen zoals op de afbeelding, maar in het begin is het makkelijk om je handen gestrekt voor je te houden, om te zorgen dat je makkelijker je balans houdt.

2. De uitvalpas 
Dit is ook een redelijk bekende oefening, maar ook deze is erg effectief. Wat je doet is je gaat wederom met je voeten op heupbreedte staan. Nu zet je met een voet een stap naar voren en vervolgens zak je door je knieën. Ook bij deze oefening is het belangrijk dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Om deze oefening moeilijker te maken kun je hem ook eens achteruit proberen. Je gaat klaarstaan, zet één voet achteruit en zakt dan door je knieën. Dit is voor je balans moeilijker omdat je geen zicht hebt op wat je doet. Maar daardoor wel effectiever en zwaarder. 

3. Muurzitten
Dit is nou echt zo'n oefening die altijd en overal kan. Het enige wat je er voor nodig hebt is een muur. Wat je doet, je buigt door je knieën en leunt met je (rechte!) rug tegen de muur. Je zorgt dat je bovenbenen volledig horizontaal zijn voor het zwaarste resultaat. Zorg ook dat je je armen langs je lijf hebt voor de beste training. Deze oefening kan simpel zwaarder gemaakt worden: blijf gewoon wat langer zitten. Je zult merken dat het de eerste tijd niet zwaar lijkt, maar blijf gerust wat langer zitten, dan merk je het vanzelf.

Ik ben benieuwd of jullie vaak oefeningen doen voor je benen. Zo ja, welke?

Liefs,
Susan

2 opmerkingen:

 1. Thanks voor je reactie op mijn blog! Tof dat je over sport schrijft, zie je minder vaak. Als ik oefeningen doe, doe ik vooral mijn benen. Heerlijk die spierpijn de volgende ochtend, dan weet je tenminste zeker dat je iets gedaan hebt! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. a fijn hè, dat je hebt getraind en het de volgende dag ook echt voelt! Geeft altijd een voldaan gevoel!

   Liefs,
   Susan

   Verwijderen